8/12/12

FACT mixes: The Orb, Cut Hands, Andrew Weatherall

Σε mixtapes που ετοιμάζονται με σκοπό να δοθούν ελεύθερα για κατέβασμα, όπως αυτά του διαδικτυακού περιοδικού Fact, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τόσο λεπτοδουλεμένο και επικεντρωμένο όσο σε επίσημες κυκλοφορίες από παρόμοιας λογικής σειρές σαν τις DJ-Kicks, LateNightTales, Back To Mine ή τις μηνιαίες εκδόσεις του Fabric, αλλά συχνά η απαλλαγή από το άγχος να δημιουργηθεί ένα απολύτως άρτιο και εμπορεύσιμο αποτέλεσμα, δίνει την ευκαιρία για πιο χαλαρούς πειραματισμούς ως προς το concept, χωρίς το ειδικό βάρος μιας «κανονικής» κυκλοφορίας (βλ. licensing κομματιών, ιδανικό mixing κτλ.)


Η συνεργασία των Orb με τον Lee ‘Scratch’ Perry στο φετινό αξιόλογο, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικό The Orbserver In The Star House μπορεί να μη συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές των δύο, αλλά έδωσε την αφορμή για το παραπάνω mixtape που ανέβηκε στο σάιτ του FACT το καλοκαίρι που πέρασε. Βασισμένο εν μέρει στα rhythm tracks του άλμπουμ με εμβόλιμα hip-hop κομμάτια και διάφορα άλλα oddities, βρίσκει τους Orb πολύ κοντά στον ήχο των πρώτων τους δίσκων, επανεφευρίσκοντας την όρεξή τους για αναπάντεχα samples, με το χαρακτηριστικό τους fun factor να επανακάμπτει. Μεταξύ άλλων πειράζουν το "What A Wonderful World" του Louis Armstrong και σαμπλάρουν επιτυχημένα το χιλιοακουσμένο "Zombie" των Cranberries, ενώ σε κάποιο σημείο παρεμβάλλονται τελείως ξεκάρφωτα και τα «Κύματα του Δουνάβεως» του Johan Strauss. Όσοι παρακολουθούσαν τη χρυσή εποχή του γκρουπ, αξίζει να τσεκάρουν το mix.

(Στο παραπάνω link του soundcloud είναι ακόμη ενεργοποιημένη η δυνατότητα για κατέβασμα του mix, ενώ δεν αναφέρεται συγκεκριμένο tracklisting)


Ο William Bennett στο project Cut Hands προσπαθεί να συνδυάσει τις extreme noise εμμονές μιας πορείας τριάντα ετών με την πρόσφατη ενασχόληση του με τα πιο αφτιασίδωτα, αυθεντικά πολυρυθμικά μοτίβα αφρικανικών κρουστών. Μπορεί οι κυκλοφορίες των Cut Hands να αποτελούν αρκετά απαιτητικά και στρυφνά ακούσματα, πιστά στη λογική της noise σφοδρότητας, στο 35λεπτο FACTmix που ανέβασε ο ίδιος πέρσι όμως παρουσιάζει αποσπάσματα από πρωτότυπες ηχογραφήσεις από Αφρική και Καραϊβική που ενέπνευσαν το εγχείρημά του:

“There’s a critical, almost paradoxical, difference between not having permission to do something, and not knowing fully why. Listening to these extraordinary African percussion pieces beyond their original intent and outside their original context, it’s noticeable how much power they still have to entrance thanks to how much of ourselves we increasingly allow ourselves to bring to the experience.

“The percussion I’ve selected here is, for the most part, of the most aggressively high energy kind. Perhaps a concession to my own blunted frustrated tastes or perhaps a consolation for not being there to experience it live. I’ve created it in the form of a continuous mix because what might first appear as irreverence, to me seems totally respectful to this music’s true intent and function. I want it to be a non-stop listening experience in order for these complex doun-doun and djembe polyrhythms to ably work their magic. You’ll be grateful for them and it.”
 

Tracklisting:
1. Les Tambours De Brazza: Mama Ngoudi
2. Les 101 Nations Du Vaudou: Rhythme Petro
3. Yé Lassina Coulybaly: Dugu Dassari
4. Ensemble National Des Percussions De Guinée: Doundoumbé
5. Burundi: Whispered Song With Inanga Accompaniment
6. Soungalo Coulibaly: Jarafoli
7. Songhay Gulu Drummers: (untitled)
8. Borhomasi Faré: Wassa
9. Drums Of Goree: Ridje Baye Fall

 FACT mix 283: Cut Hands
(soundcloud link + download feature)


Ο μουσικός, παραγωγός και remixer Andrew Weatherall μάλλον δε χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Περισσότερο γνωστός για τις dance παραγωγές του και τα σημαντικά remix στο βρετανικό rock/dance fusion των early '90s, αλλά εξίσου σημαντικός και για της ηχογραφήσεις του με τα προσωπικά σχήματα των Sabres Of Paradise και Two Lone Swordsmen αργότερα, είναι σαφέστατα λιγότερο διάσημος για την αδυναμία του στο rockabilly, ως φανατικός συλλέκτης και ακροατής. Στις επιλογές του για το FACT (με υπότιτλο A Pox on the Influences) το 2009 προσπαθεί να συμπεριλάβει ένα μεγάλο φάσμα από τους ήχους που τον εκφράζουν, τόσο από την πιο πρόσφατη δισκογραφία, ως τις μέρες του post-punk και ακόμα πιο πίσω με μια εμβόλιμη επιλογή από παλιό rock'n'roll, παραμερίζοντας προς στιγμήν τα πιο dance/electronica ακούσματα του για άλλες στιγμές. Το set του μπορεί να φαντάζει σχετικά unfocused, αλλά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Tracklisting:
1. Circlesquare: Hey You Guys
2. Whitey: It Was Made of Night
3. Dum, Dum, Dum: Dum, Dum, Dum
4. White Williams: Route to Palm
5. The Ole Miss Downbeats: Geraldine
6. Bert Weedon: Ginchy
7. Johnny Knight: Rock’n'Roll Guitars
8. Wayne Walker: All I Can Do Is Cry
9. The Monks: I Hate You
10. The National: Apartment Story
11. Stockholm Monsters: Life’s Two Faces
12. Wasted Youth: Things…
13. Mogwai: The Sun Smells Too Loud
14. Durutti Column: Sketch for Summer
15. Dennis Wilson: Farewell my Friends
16. The Mighty Wah!: Talkin’ the Blues

Το mix που είχε ανέβει αρχικά στις σελίδες του FACT μόνο για τρεις βδομάδες, τώρα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:
FACT mix 85: Andrew Weatherall

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου